Kursulaisen verkkokauppa ja siellä myytäviä tuotteita
Mainostoimisto Advertising KioskiTyötVerkkokaupalla perheleipomo digiaikaan – Kursulainen
Mainostoimisto Advertising KioskiTyötVerkkokaupalla perheleipomo digiaikaan – Kursulainen
Mainostoimisto Advertising KioskiTyötVerkkokaupalla perheleipomo digiaikaan – Kursulainen

Kursulainen
Verkkokaupalla perheleipomo digiaikaan

Kursulaisen leipomon tuotteilla on lähes kulttistatus entisten ja nykyisten lappilaisten keskuudessa. Kun saimme vuonna 2017 tehtäväksemme yrityksen verkkosivujen uudistamisen, teimme samaan syssyyn jotain leipomoalalla ennen kuulumatonta: valtakunnallisesti toimivan verkkokaupan.

Moni piti ajatusta leipomon verkkokaupasta hulluna, mutta Kursulainen ei ole ihan tavallinen toimija alallaan. Kursulaisen perinneresepteillä leivotuilla tuotteilla on nimittäin pientä perheyrityksenä toimivaa leipomoa suurempi kysyntä sen varsinaisen jakelualueen ulkopuolella. Kursulaisen kampanisut, ohrarieskat ja Erittäin sallaisenakin tunnettu ruisrouheleipä ovat kysyttyjä Lapin-tuliaisia, ja innokkaimmat fanit ovat jo vuosia tilanneet niitä leipomolta Keski-Eurooppaan asti.

Tavoitteena löytää uusia asiakkaita ja palvella paremmin vanhoja

Verkkokauppa nähtiin Kursulaisella osana digitalisaatiota, jolla tuettaisiin yrityksen toimintaedellytyksiä tulevaisuudessa. Aiemmin asiakkaiden tilaukset hoidettiin yksi kerrallaan asiakkaan lähettämän sähköpostin tai soittaman puhelun perustella. Verkkokaupan avulla tilausten hoitaminen olisi paljon helpompaa kaikille osapuolille. Koska tuotteita oli jo aiemmin toimitettu asiakkaille paketteina, toimitusketjun suunnittelua ei tarvinnut aloittaa alusta. Maksuliikenne hoitui huomattavasti yksittäistilauksia kätevämmin, ja testipaketit tulivat jopa arvioitua nopeammin perille.

Verkkokaupan tavoitteena oli myös saavuttaa kilpailuetua alaa koettelevassa muutoksessa, jossa suurten markettien paistopisteet ovat vieneet osansa pienten paikallisten leipomoiden myynnistä. Verkkokaupan kautta Kursulaiselle haluttiin tavoittaa myös uusia asiakkaita entistä useammilla paikkakunnilla ja lisätä myyntiä vanhoille.

Tunnelmallinen ryhmäkuva ruisleivistä

Tekniset valinnat takaavat tietoturvan ja hyvän käytettävyyden

Kuluttajan palveleminen verkossa vaatii jämäkän teknisen perustan käytettävyyden ja tietoturvallisuuden varmistamiseksi sekä asiakkaan että myyjän näkökulmasta. Kursulaisen verkkokauppa toteutettiin Word­Press-sisällönhallintajärjestelmällä ja sen WooCommerce-lisäosalla. Molemmat perustuvat avoimeen lähdekoodiin ja ovat oman kenttänsä markkinajohtajia – WP netin suosituimpana sisällönhallintajärjestelmänä ja WooCommerce käytetyimpänä verkkokauppa-alustana. Ohjelmistoja aktiivisesti kehittävä, avoin yhteisö takaa siis Kursulaisen verkkokaupallakin turvatun tulevaisuuden, joka ei ole sidottu suljettuun, nopeasti vanhentuvaan teknologiaan tai jää yksittäisten toimijoiden armoille – ei edes sivuston kehittäneiden kiskalaisten.

Näkymä verkkokaupan tuoteosastoista ja suosikkituotteista
Verkkokaupan tuoteosasto- ja tuotesivut
WordPress ja WooCommerce tarjoavat verkkokaupalle kaikki sen tarvitsemat perusominaisuudet sekä tarvittaessa kattavat mahdollisuudet kaupan räätälöimiseen.
Verkkokaupan mobiilinäkymiä
Verkkokaupan käytettävyyttä ja visuaalista ilmettä mobiililaitteissa hiottiin muun muassa mobiilivalikkoa elävöittävillä ja selkiyttävillä ikoneilla sekä selainikkunan alareunan ”työkalupalkilla”.

Verkkokaupan ohella kehitettiin myös brändi-ilmettä

Pakkausten kuluttajille tuttu sinikeltainen värimaailma tuotiin myös sivuston ilmeeseen. Vastaavasti sivuston typografinen ilme – otsikkofontteineen ja tekstilinkkeineen – sekä graafiset elementit valittiin käytössä olevaa materiaalia kunnioittaen vaikka ilmettä päivitettiin samallamodernimmaksi ja web-kelpoisemmaksi. Kokonaisuutta elävöitettiin sivustolle varta vasten toteutetuilla ikoneilla sekä, näkyvimmin, Kursulaisen henkeen ja makuun sopivan rouheilla tuotekuvilla.

Verkkokauppaa varten suunniteltiin kattavat tuotekuvaukset (linkki), jotka toteutettiin pieteetillä tuotteiden stailauksesta kuvien käsittelyyn. Kuvien tuli olla tunnelmaltaan rustiikkeja mutta raikkaita, kulttistatukseen nousseille klassikkoleiville sopivalla tavalla. Kukin tuoteryhmä sai kuvissa oman erottuvan ilmeensä vaikka kokonaisuus pidettiin harkitun yhtenäisenä.

Tuotekuva täysruukisesta ruisleivästä
Myös tuotekuvia piristettiin Kursulaisen sinisellä värillä, joka täydentää kauniisti leipien ja pullien omia herkullisia sävyjä.
Tuotekuva herkullisista karpalo-vaniljakierre-pullista
Kampanisujen ohella myös muut Kursulaisen pullat löysivät tiensä Kiskan kahvipöytään.

Rohkeus kannatti

Tilausten käsittely helpottui, myynnistä tuli säännöllisempää ja asiakaskunta laajeni koko Suomessa.

Joskus kannattaa mennä rohkeasti sinne, minne muut eivät vielä ole ajatelleetkaan menevänsä. Kursulaisen verkkokaupalla nimittäin saavutettiin juuri niitä asioita, joita haettiin. Tilausten käsittely on helpottunut ja myynnistä on tullut säännöllisempää. Lisäksi on saatu paljon uusia asiakkaita ympäri Suomea. Emme yhtään ihmettele tätä, koska Kursulaisen verkkokaupassa on näyttävästi tarjolla herkkuja, joita ei saa kaikkialta. Prosessin kuluessa kiskalaisille muodostui omat suosikkinsa: yksi rakastaa kampanisuja ja tavallisesti työnsä tuloksille immuuni graafikko päätyi kantamaan Kursulaisen hapanpitkoa kotiinsa.

Ilkka Väyrynen

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Ilkka Väyrynen

Toimitusjohtaja / AD
Puh. 0400 981 596
ilkka@adkioski.com

Ota yhteyttä!