Päijät-Soten verkkosivu tabletti ja älypuhelin
Mainostoimisto Advertising KioskiTyötVerkkosivusto Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle – Päijät-Sote
Mainostoimisto Advertising KioskiTyötVerkkosivusto Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle – Päijät-Sote
Mainostoimisto Advertising KioskiTyötVerkkosivusto Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle – Päijät-Sote

Päijät-Sote
Verkkosivusto Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle

Sote-uudistus on suuri ponnistus sekä palvelujen tuottajille ja järjestäjille että viestinnälle. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä PHHKY tarvitsi Advertising Kioskin apua, kun se ryhtyi muotoilemaan verkkosivustoaan soteuudistuksen mukaiseksi Päijät-Sote-asiakaspalvelubrändin alle.

Laaja, saavutettava ja kestävä verkkosivukokonaisuus toteutettiin kahdessa vaiheessa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle oli tehty verkkosivusto, mutta sen rakenne ja sisältö oli suunniteltu organisaatiolähtöisesti, ja sivun saavutettavuus oli huono. Palvelujen ja yhteystietojen löytäminen oli hankalaa sosiaali- ja terveyspalveluja käyttäville päijäthämäläisille.

Päijät-Sote verkkosivut rautalankamalli ensimmäinen vaihe

Ensimmäisessä vaiheessa tarvittiin nopea ratkaisu, joka esittelisi yhtymän uuden visuaalisen ilmeen ja helpottaisi tiedon löytymistä ennen uuden sivuston valmistumista. Portaalityyppiselle sivustolle koottiin kohderyhmälähtöisesti linkkejä palvelukuvauksiin ja sähköisiin palveluihin ja tuotettiin uutta sisältöä rajatusti. Suunnittelimme ensimmäisessä vaiheessa sivustolle joustavan rakenteen, joka ansiosta sisältömäärää voitaisiin reippaasti lisätä ilman suurempia muutoksia.

Toisessa vaiheessa muokkasimme sairaalan ja sote-keskusten sisällöt asiakaslähtöisempään ja saavutettavampaan muotoon, ja toimme ne Päijät-Sote-sivustolle. Tekstisuunnittelun lisäksi teimme myös palvelupolkujen kuvaamiseen sopivan saavutettavan, interaktiivisen kaavion, johon voi sisällyttää paljon tietoa.

Suomi.fi palvelutietovaranto yhdistetty AdKioskin lisäosan avulla Päijät-Soten verkkosivuille
Suomi.fi palvelutietovaranto yhdistetty AdKioskin lisäosan avulla Päijät-Soten verkkosivuille

Toisessa vaiheessa tehtiin myös integraatio kansalliseen Suomi.fi-palvelutietovarantoon (PTV), jonka avulla yhteystietojen pitäminen ajan tasalla käy kätevästi yhdestä paikasta. Yhteystiedot syötetään PTV-järjestelmään, ja ne voi hakea tarvittavaan kohtaan sivuston sisäisellä haulla.

Saavutettavuus on toimintavarmuutta, havaittavuutta, ymmärrettävyyttä ja hallittavuutta

Julkisista palveluista viestivän sivuston tulee täyttää WCAG 2.1 -kriteerien mukaiset AA-tason saavutettavuusvaatimukset. Sivuston saavutettavuudessa tulee huomioida paitsi sivupohja ja itse sivujen sisältö, myös kaikki liitetiedostot ja lomakkeet, jotka on linkitetty sivulle. Toisen vaiheen aluksi teimme Päijät-Soten sivustolle kattavan saavutettavuuskartoituksen, jonka tulokset kirjattiin saavutettavuuskuvaukseen. Kuvauksesta on helppo seurata saavutettavuuden tilaa ja korjausten etenemistä.

Toimintavarmuuden parantamiseksi varmistimme sivuston teknisen yhteensopivuuden erilaisten asiakasohjelmien kuten avustavien teknologioiden, kanssa. Testasimme sivuston toimivuutta NVDA-ruudunlukuohjelmalla, erikokoisilla ruuduilla ja laitteilla. Varmistimme, että sivustoa voidaan selata ja kaikkia sivustolla olevia toimintoja käyttää pelkällä näppäimistöllä, ilman hiirtä ja kosketusta. Sivuston kaikki interaktiiviset elementit saavat kohdistuksen näppäimistöllä, ja kaikki sisältö on saavutettavissa näppäimistöllä. Käyttöliittymäkomponenttien toimintoja voi käyttää myös puheella.

Päijät-Soten verkkosivujen etusivu läppärillä

Käyttöliittymäsuunnittelussa huolehdimme värien riittävästä kontrastista, ja varmistimme, että toiminnallisuutta ei menetetä 200 % tekstisuurennoksella. Suunnittelimme sivuston tietysti myös responsiiviseksi, jotta se toimii oikein erikokoisilla laitteilla. Sisältöelementtien suunnittelussa johtoajatuksena oli selkeät, sujuvasti ja saavutettavasti sekä mobiililaitteilla että pöytäkoneella navigoitavat kokonaisuudet. Haitarivalikot eli kokoon taittuva valikot helpottavat etenkin mobiilikäyttäjää.

Tekstisisällöissä saavutettavuusparannuksia tehtiin järjestelemällä sisällöt palvelujen käyttäjän näkökulmasta selkeisiin kokonaisuuksiin. Otsikointia tarkennettiin ja tekstisisällöissä käytettiin selkeää yleiskieltä sekä yksinkertaisia lauserakenteita. Valikkonimissä, otsikoissa ja palvelukuvauksissa käytimme käsitteitä, joilla käyttäjät myös hakevat palveluja netistä. Näin oikean sisällön löytää sekä sivustoa selaava ihminen että sitä nuuskiva hakukone.

Ilkka Väyrynen

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Ilkka Väyrynen

Toimitusjohtaja / AD
Puh. 0400 981 596
ilkka@adkioski.com

Ota yhteyttä!